Červen 2012

Woodbinovo pětadvacetero tipů k vodnici se slovníčkem jako bonus.

6. června 2012 v 22:39 | Woodbin |  Ostatní
Slovníček:
Karafa - Váza. Dává se do toho voda.
Tělo - Nejčastěji plechová vysoká část dýmky, která se dává na karafu. Dává se na ní kotlík a šlauch. Často má ventil pro připouštění vzduchu (také se mu říká turbo). Často zdobená.
Šlauch - hadice
Žezlo - ta věc co držíte když dýmáte.
Kotlík - takový to keramický něco kam se dává tabák.
Tácek - plechový tácek pod kotlíkem, k odkládání kleštiček či uhlíku.
Sítko - vrstva alobalu mezi tabákem a uhlíkem napnutá na kotlíku. Je perforované - má v sobě dírky.
Tarbuš - jinak také závětří, vysoká poklička na vodní dýmku s dírkami.
Uhlík - žhnoucí dřevěné uhlí zahřívající tabák, aby se odpařoval dým. Existují rychlozápalné uhlíky (RZU), které jsou namočeny v sirné směsi - samy se zapálí. Často zapáchají a zanechávají nepříjemnou pachuť, ale existují dobré uhlíky (Habibi, GoldenRiver Cherry). Dále existují kokosové uhlíky (kokosáky), které se vyrábějí ze zuhelnatěných kokosových skořápek. Nezanechávají pachuť a jsou zdravější, hoří déle a lépe, zbude po nich méně popela, ale těžko se zapalují. U nás se nejčasteji dá sehnat značka Cocobrico. Jim podobné jsou například bambusové uhlíky.
Tabák - To co kouříte :) Jsou to tabákové listy naložené v ovocných olejích, glycerinu, melase, vodě a medu. Existují také bylinné směsi místo tabáku (ale ty jsou z mých dosavadních zkušeností nic moc) a kamínky, které obsahují ovocné oleje - člověk inhaluje pouze vodní páru, je to zdravější, lze je znovu doplnit, ale není z toho nikotinový rauš :)
Glycerin - Správně propan-1,2,3-triol či také glycerol. Zvyšuje dýmivost tabáku. Je výborný pro "oživení" vyschlého tabáku nebo zmírnění chuti silného tabáku. Nesmí se užívat ústně, je škodlivý pro ledviny. Používá se také v kosmetice, farmacii a mazadlech.
Melasa - mazlavý tmavohnědý sirup vzniknuvší při rafinaci cukru - z hnědého cukru se oddělí mnoho látek a tím se z něj udělá rafinovaný (bílý) cukr. Melasa je právě směs oněch oddělovaných látek. Je velmi zdravá, doporučuje se jako potravinový doplněk. Má lehce lékořicovou chuť.
Molamix - Dochucovací směs pro tabák. Namíchaná melasa, glycerin, voda, med a příchuť. Hodí se pokud máte starý tabák který vyschnul.

1. Glycerin je dobrý sluha ale špatný pán. Nepřeháněj to s ním. Zesiluje dým na úkor síly chutě - lze jej použít u silných tabáků jako inhibitor. Podobné je to s melasou, ale s ní šetři o mnoho víc - má silnější chuť (ale nezesiluje dým) a slepený tabák se často dlouho rozehřívá.

2. Používej alobalovou výstelku pod tabák - vystel spodek kotlíku alobalem a udělej do něj dírky.. Tabák se lépe a rovnoměrněji zahřívá. Navíc se nepřipálí ke korunce - čištení kotlíku je mnohem jednodušší a rychlejší. Stačí dvě vrstvy alobalu.

3. Uhlík se musí pravidelně posouvat - nesmí nikdy být přímo na středu (jen když už nargila umírá). Uhlík posouvej vždy když předáváš žezlo, případně každých 5 minut pokud kouříš sám. Uhlík posouvej po kruhu nebo po pentagramu/sextagramu (dle velikosti korunky)

4. Nikdy nemíchej více než dvě příchutě tabáku (mátu bych nepočítal, to je spíše dochucovadlo).

5. Alobalové sítko dělej tak, aby bylo matnou stranou nahoru. Odráží méně tepla než lesklá strana.¨

6. Dírky do sítka dělej po kruhu nebo po hvězdě, dodržuj mezery mezi dírkami, ideální je 5mm~7mm (dle velikosti kotle, síly tabáku a žhavosti uhlíku)

7. Nezatracuj RychloZápalné Uhlíky - nouze může být vždy, navíc s nimi lze rozpálit kokosové uhlíky - položíte kokosák na RZU, udělejte tarbuš z alobalu a potvarujte ji tak aby držela uhlík (některé RZU mají natolik oblý vršek, že z nich kokosák snadno spadne). Většinou se kokosák rozpálí dřív, než se nargila roztahá. Potom se RZU zbavte aby vám nekazil chuť.

8. Tarbuš. Buď si ji kupte nebo jí dělejte z alobalu. Nikdy tarbuš z alobalu úplně nezavírejte, mějte vždy udělaný komínek, jinak hrozí zhasnutí uhlíku a rychlé spálení tabáku!

9. Korunku nikdy neplňte po okraj! Dodržujte mezeru 2mm~3mm mezi tabákem a sítkem.

10. Dejte si s tabákem práci. Důkladně jej načechrejte, rovnoměmrně jej rozprostřete. Velké větvičky vyhazujte nebo je dejte na dno.

11. Při míchání více tabáků si tabáky připravte v mističce (třeba z alobalu), načechrejte je, pak je vezměte do dlaně, uzavřete dlaň a důkladně proklepejte - tabák se hezky promíchá.

12. Když už do vodnice přidáváte trávu, nedávejte tam kus paličky. Tabák si připtavte v mističce, trávu důkladně nastříhejte/nadrťte, tabák "pocukrujte" a zamíchejte. Buďte obezřetní s množstvím, hodně trávy přebíjí chuť tabáku, navíc tráva z vodnice člověka zkouří o něco víc.

13. Pokud dým začne škrábat, znamená to, že se tabák pálí. Ideálně sundejte uhlík a nechte tabák dvě-tři minutky vychladnout. Poté uhlík vraťte a pokud je to možné, povolte na dýmce ventil a otevřete tarbuš.

14. Pokud dýmá 5 a více lidí, je větší šance že nargilu někdo převrhne, a tak je lepší kouřit "na araba" - nepředává se jen žezlo ale celá dýmka.

15. Do karafy přidejte led a plátky citronu. Chladnější kouř je chutnější, kyselina citronová zbavuje karafu zápachu a dým je příjemně aromatizovaný.

15. Pokud do karafy přidáváte mléko (s jahodovým tabákem je to lahoda), nesmí být vychlazené a mělo by být zředěné vodou. Mléko silně pění, takže dým tahejte opatrně, aby jste nemuseli během dýmání ze šlauchu vylévat mléko :)

16. Pokud nemáte proplachovatelný šlauch, tak jej neproplachujte, ale před každým dýmáním jej vyfoukejte.

17. Vodu v karafě měnte po každém druhém-třetím kotlíku a vždy když měníte příchuť tabáku.

18. Tabák s příchutí růže je sám o sobě nedýmatelný, ale v příchutích je někdy zajímavý.

19. Pokud někdy budete dýmat u ohně, zkuste místo uhlíku dát žhnoucí dřevo z ohně. Dodá kouři příjemnou dřevnatou chuť (zní to asi hrozně, ale je to výborné), rychle však vyhasne.

20. NIKDY, nikdy, nikdy nepoužívejte plechové sítko které přišlo s dýmkou.

21. Dýmku čisťte ideálně po každém sezení. Pořiďte si velký široký kartáč na karafu a dlouhý úzký kartáč na tělo. Kotlík proplachujte pod tekoucí vodou, lze jej i promývat jarem, ale poté vždy kotlík důkladně propláchněte.

22. Máta jde dohromady prakticky s jakýmkoliv tabákem, ale buďte obezřetní s množstvím.

23. Na dírkování sítka je nejlepší klasický nástěnkový špendlík s průměrem bodce cca 1mm.

24. Do karafy můžete přidat ovoce korespondující s tabákem.

25. Na tácek nikdy neodklepávejte cigarety.